Stockholm filmfestival

Stockholm Filmfestival
Stockholm Filmfestival

EN ärofylld tradition

Stockholm Filmfestival äger rum varje år i november och har vid det här laget hunnit bli en över 30 år gammal tradition. Under tolv dagar visas filmer från hela världen och vinnare utses i flera olika kategorier. Många nya stjärnskott inom filmen har fått sitt genombrott tack vare detta arrangemang. Under festivalen kan besökarna ta del av filmvisning, seminarier och workshops, samt en hel del festligheter. Stockholms Internationella Filmfestival drabbades precis som resten av världen på olika sätt av Covid-19 pandemin, men den har ändå aldrig behövts ställas in. Däremot har festivalen genomförts digitalt.

I en del av kategorierna delas priser i form av olika statyetter ut. Om du till exempel vinner bästa film Stockholm Lifetime Achievement Award eller Stockholm Visionary Award ger det ett pris i form av en bronshäst statyett. Bronshästen är en ärofylld statyett att vinna.

Stockholm Filmfestival

Debutanter bland vinnarna

Ett syfte med Stockholm filmfestival är att ge debutanter en chans att komma fram i rampljuset. Därför är var tredje film som visas från en debutant. I prisutdelningen för Stockholms Filmfestival Vinnare 2020 gick priset för Bästa debut till Fernanda Valadez med filmen Identifying features.

Det delas ut priser i totalt fjorton kategorier, bland annat för Bästa manliga och kvinnliga skådespelare, Bästa regi och Bästa manus. En annan av kategorierna är Audience Award, där publiken själv röstar fram vinnaren. Priserna finansieras av den ideella förening som står bakom festivalen och av Stockholms stad.

Fin bredd på Stockholm Filmfestival

Stockholm Filmfestival arbetar för att öka mångfalden inom filmbranschen och att främja minoriteter. Bland annat kvinnliga regissörer och producenter har en ärlig chans att ta sig fram här. Det går att ta del av Stockholm Filmfestival online via deras digitala plattform Festival on Demand. Nästan alla filmer går att se via plattformen.

Det förekommer filmer ur flera olika genrer. Det deltar allt från långfilmer och kortfilmer, till påhittat drama och verkliga dokumentärer, från länder både inom och utom Europa. Däremot visas ingen slow-TV. Om det är det du är intresserad av gör du bäst i att stanna hemma i soffan.

Förändring i pandemins spår

När Stockholms Internationella Filmfestival skulle arrangeras för 31:a gången i november 2020 ställdes frågan om det skulle gå att genomföra på ett säkert sätt. Med tanke på den rådande pandemin och risken för smittspridning beslutades det att börja genomföra delar av festivalen digitalt. Tack vare Festival on Demand gick det att ta del av nästan alla filmer som deltog under filmfestivalen.

I framtiden lutar det åt att fortsätta med de digitala lösningarna i kombination med säkra sammankomster. Med säkra sammankomster menas ett begränsat antal deltagare, avstånd mellan sittplatserna och tillgänglig handsprit. De filmer som inte går att se via plattformen kommer alltså att kunna ses på ett smittsäkert sätt på de fysiska biograferna under Stockholm Filmfestival.