Slow-TV

Slow-TV
Slow-TV

En ny form av filmvisning

Slow-TV betyder att en händelse filmas och visas i sin fulla längd, alltså ett helt oklippt och oredigerat material som sänds i realtid. Ett exempel är när den berömda guldbron skulle komma på plats vid slussen i Stockholm. Det filmades dygnet runt av fasta kameror på platsen och de som ville kunde oavbrutet följa allt som hände. Slow-TV guldbron är i gott sällskap av älgvandringar, tågresor och brinnande brasor. Fenomenet har funnits i ett tiotal år men det är först på senare tid som intresset för det har stigit i allmänhetens ögon.

Dessa långsamma dokumentärer är kanske inte det första som dyker upp när man tänker på vad film Stockholm är känt för, men guldbron hade faktiskt ett stort antal tittare.

Slow-TV

Dokusåpor i realtid

Slow-TV har blivit ett populärt sätt att visa verkliga händelser och naturfenomen på. Men även sociala experiment och dokusåpor kan visas på detta sätt. TV-programmet Big Brother tillhandahåller en slow-TV live stream. Där kan tittarna dygnet runt ta del av deltagarnas verklighet inne i huset.

Ett annat exempel på en livesänd typ av reality-TV är Musikhjälpen. Det är (egentligen) ett radioprogram som även filmas och sänds på TV varje år veckan innan jul. Där går det att på nätet följa den programledare som för tillfället håller den dygnet-runt-långa sändningen igång.

Naturfenomen som slow-TV

SVT Play Den stora älgvandringen är ett exempel på natur-TV i slow-TV format. Där kunde tittarna under 32 dagar följa en älgflock på vandring genom Sverige. Aftonbladet TV sände 2015 en live stream av en björnhona som gått i ide. Där fick tittarna förutom snarkningar även se björnen föda ungar och gå ur idet.

På Youtube finns många kanaler som sänder just denna typ av filmer, ett exempel är några timmar i en kohage. Andra exempel är brinnande brasor, båtresor på Göta kanal och långa tågresor. Denna typ av filmer är än så länge inget som visas på Stockholm Filmfestival men kanske skulle festivalen själv kunna sändas på detta sätt?

Fascinerande framtid för slow sändningar

Vad är det som är så fascinerande med slow-TV guldbron till exempel? Är det kanske upplevelsen av att nästan kunna vara på plats, fast hemifrån soffan? Kanske är det möjligheten att få ta del av naturupplevelser och kunna vara på platser som man annars inte skulle ha tillgång till. Att faktiskt få se saker och händelser på ett helt oredigerat sätt. Allt detta utan att behöva röra sig en meter.

Kan slow-TV till och med vara hälsofrämjande? Kanske en gammal jägare som inte längre kan ta sig ut i skogen kan få ett gott utbyte av något som älgvandringen. Seglarparet på ålderdomshemmet kan följa en båtresa de inte längre kan genomföra. Alla som inte fysiskt kan närvara har möjlighet att ändå ta del av viktiga händelser och fina naturupplevelser.