Trädgård

Beskärning av rosor för tillväxt

Det är viktigt att beskära dina busk- och stamrosor regelbundet för att de ska vara kraftiga och friska. Du kan sedan njuta av nya blommor varje år. En kraftig beskärning ger starka och blommiga skott.

Beskärning av rosor
1. Så snart frostperioden är över i slutet av mars är det dags för den viktiga vårbeskärningen. Använd alltid vassa sekatörer.
2. Ta bort alla sjuka, försvagade eller alltför tunna, krokiga grenar. Om grenarna är sammanflätade, skär bort den inåtvända grenen. Ta också bort så kallade vilda skott under ympningspunkten.
3. Låt slutligen 3-4 friska grenar vara kvar och beskär dem till 3-6 cm över marken.
4. Beskär alltid diagonalt till 1 cm ovanför ett öga som vetter utåt.
5. Efter beskärning bör du gödsla för att få en god återväxt. Använd ett ordentligt lager av kogödsel eller torkad kogödsel eller specialgödsel för rosor.
6. Klipp alltid av förbrukade rosor och rosor som du vill sätta i en vas på sommaren över fem blad.
7. Klipp tillbaka rosenskotten något på hösten och lägg upp ympstället i en hög. Ta bort nedfallna löv under hela säsongen och kompostera dem inte, utan släng dem i den gröna behållaren.